De open brief ‘Wat nu?’ van Factor V trekt overhaaste conclusies over immuniteit
Blauwe bessen zijn een groot commercieel succes, omwille van de rijkdom aan scheikundige fenolverbindingen (antioxidanten) die de aftakeling van lichaamscellen zouden tegengaan. Ze zouden je namelijk beschermen tegen vrije radicalen, een soort agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen toebrengen aan je cellen en weefsels. Op het niveau van je hersencellen zou deze bescherming kunnen leiden tot een verbetering van je geheugen.
Amerikaanse onderzoekers gingen na of blauwe bessen de werking van je geheugen effectief kunnen verbeteren (1). Ze voerden daarvoor een interventiestudie uit:
De Amerikaanse onderzoekers besluiten dat een regelmatige portie blauwe bessen goed is voor je geheugen.
Deze Amerikaanse studie, bij een kleine groep hoofdzakelijk vrouwelijke deelnemers van hogere leeftijd, werd goed uitgevoerd. Dat kunnen we echter niet zeggen van de verslaggeving naar het publiek. Blauwe bessen aanraden voor een beter geheugen is niet mogelijk op basis van dit onderzoek. Daarvoor is het veel te kleinschalig. Blauwe bessen maken wel deel uit van een gezonde en evenwichtige voeding.
Bovendien werd deze studie gefinancierd door de US Highbush Blueberry Council, dat blauwe bessen promoten als doel heeft (2).
De hype rond blauwe bessen is al enkele jaren bezig:
Wat helpt dan wel om je geheugen te verbeteren? Een gezonde levensstijl met voldoende gezonde voeding, beweging en slaap:
Een kleinschalige studie toont aan dat regelmatig blauwe bessen eten het geheugen kan verbeteren, althans bij oudere personen. Het is echter voorbarig om blauwe bessen aan te raden voor een examen. Dat werd niet bestudeerd in dit onderzoek, betaald door de blauwebessenlobby. Blauwe bessen maken wel deel uit van een gezond en evenwichtig eetpatroon.