Stress is niet de op één na grootste doodsoorzaak ter wereld, maar wel sterk gelinkt aan hart- en vaatziekten en kanker
Kunstmatige zoetmiddelen zoals sacharine, sucralose, aspartaam, en stevia zijn scheikundige stoffen met een zoete smaak. In tegenstelling tot wat velen denken, bevatten ze soms wel calorieën. Ze zijn echter zo zoet dat we er weinig van nodig hebben.
Franse onderzoekers gingen na of er een verband is tussen kunstmatige zoetstoffen en hart- en vaatziekten (1). Ze gebruikten de gegevens van de NutriNet-Santé-studie. Dit is een waarnemende studie (cohortstudie) waarbij meer dan 100.000 personen sinds 2009 elektronisch opgevolgd worden. Regelmatig moesten de deelnemers beschrijven wat ze aten.
De onderzoekers besluiten dat kunstmatige zoetstoffen het risico op hartziekten en hersenbloedingen beïnvloeden.
Deze Franse studie heeft helaas enkele beperkingen:
Gezond verstand kan soms geen kwaad in wetenschappelijk onderzoek. Kunstmatige zoetstoffen worden al meer dan 30 jaar massaal gebruikt, en in die periode daalde het aantal nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten.
Een Franse waarnemende studie ziet een verband tussen veel kunstmatige zoetmiddelen consumeren, zoals in light frisdranken, en hart- en vaatziekten. De studie vertoont echter zoveel zwakheden dat het niet mogelijk is om dergelijke conclusies te trekken. Het is waarschijnlijker dat mensen die moeten vermageren, en sowieso een groter risico lopen op hart- en vaatziekten, meer zoetstoffen gebruiken. Het echte gevaar voor hart en bloedvaten schuilt in obesitas, roken en te weinig lichaamsbeweging.