Verlaagt fastfood de kans op zwangerschap?

Vrouwen die weinig of geen fruit én veel fastfood eten, lopen een groter risico op onvruchtbaarheid. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift ‘Human Reproduction’.

8 mei 2018

gezondheidenwetenschap gezondheid covid19

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van Australië, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië verzamelden gegevens van 5.258 zwangere vrouwen, waarvan 94% zwanger was geraakt zonder vruchtbaarheidsbehandeling. Ze lieten de vrouwen tussen 14 en 16 weken zwangerschap een vragenlijst invullen over hun eetgedrag in de maand voorafgaand aan de zwangerschap (1). Doel was nagaan of wat ze in die maand gegeten hadden impact had op het tijdstip van zwanger worden.

Gemiddeld werden de vrouwen in deze studie na 2 maanden ‘proberen’ zwanger. ‘Proberen’ werd gedefinieerd als seks zonder anticonceptie met de vader van hun toekomstige kind. 39% raakte zwanger na 1 maand proberen en bij 8% duurde het langer dan een jaar. Over het algemeen duurde het iets langer om zwanger te worden bij de vrouwen die weinig fruit hadden gegeten in de maand voorafgaand aan de zwangerschap. Ook voor wie wekelijks fastfood had gegeten, duurde het iets langer. Fruit-eters raakten iets sneller zwanger. Het verschil tussen fruit-eters en fastfood-eters was echter miniem: bij de ongezonde eetgewoonten liet de zwangerschap in de onderzochte groep 0,4 tot 0,9 maanden langer op zich wachten, wat een kwestie van hooguit enkele weken is. Dit verschil was zelfs zo zwak dat het niet significant is.

Toch besluiten de onderzoekers dat fastfood de kans op vruchtbaarheidsproblemen mogelijk kan vergroten.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De krantenkoppen over deze studie zijn misleidend, want er wordt helemaal niet aangetoond dat fastfood het risico op onvruchtbaarheid vergroot. De meeste vrouwen in dit onderzoek, of ze nu veel fruit hadden gegeten of veel fastfood, raakten snel zwanger. Het kleine verschil tussen fruit- en fastfood-eters kan bovendien tal van andere verklaringen hebben, zoals frequentie van vrijen of andere (on)gezonde leefgewoonten. Bovendien ging de enquête over de eetgewoonten in 1 maand voorafgaand aan de zwangerschap, ingevuld op het moment dat de vrouwen tussen 14 en 16 weken zwanger waren. Ze moesten dus inschatten, met porties erbij, wat ze 4 maanden eerder gegeten hadden, wat niet nauwkeurig kan. Bovendien werd niet gedefinieerd wat precies met fastfood bedoeld wordt.

De enige verdienste aan de berichtgeving over deze studie is dat ze vrouwen die zwanger willen worden aanzet om gezond te eten, wat altijd aanbevolen kan worden. Betrouwbare informatie en tips om gezond zwanger te worden vind je op http://gezondzwangerworden.be/.

Conclusie

Deze studie toont niet aan dat het langer duurt vooraleer je zwanger wordt wanneer je fastfood eet, noch dat je sneller zwanger wordt wanneer je veel fruit eet. De verschillen die men vond, waren veel te klein (enkele weken later zwanger door fastfood). Dat neemt niet weg dat het altijd beter is om gezond te eten, met dagelijks enkele stukken fruit, ook als je zwanger wil worden. 

Geraadpleegde Bronnen

Cebam

 
Lees ook...
jul 2022

Nieuwe studie wijst op veiligheid vaccins, niet op “onvruchtbaarheid”

mrt 2023

Bedenkelijke Australische publicatie gaat opnieuw rond op sociale media

jan 2023

Een op tien vrouwen ooit geconfronteerd met zwangerschapsverlies

feb 2021

Blogpost over zwangere arts die een miskraam kreeg na haar coronavaccinatie is fout