België in middenmoot bij statistieken over depressie
Onderzoekers analyseerden de impact van chocoladeconsumptie bij 13.326 volwassenen die deelnemen aan een langlopend Amerikaans onderzoek naar de impact van voeding op gezondheid (1). De deelnemers vulden 2 keer in wat ze gedurende 24 uur gegeten hadden, op 2 verschillende momenten. Ook vulden ze een vragenlijst in die peilt naar depressieve klachten.
Iets meer dan 1 op 10 (11,1%) deelnemers at alle dagen een stukje chocolade, en daarvan at een kleine minderheid pure chocolade (148 van 13.326 deelnemers). Chocolade-eters (zowel pure als andere) hadden gemiddeld een hoger inkomen, rookten minder en waren hoger opgeleid. Diegenen die dagelijks pure chocolade aten, kampten 70% minder vaak met depressieve symptomen dan diegenen die nooit chocolade aten. Hoe meer pure chocolade er gegeten werd, hoe groter het effect. Voor andere chocolade vonden de onderzoekers dit verband niet. Ze besluiten dat pure chocolade misschien kan bijdragen aan een positieve stemming.
Deze studie kan niet aantonen dat het hier gaat om een oorzakelijk verband. Het is best mogelijk dat mensen vooral chocolade eten als ze zich goed voelen. Anderzijds werden de positieve aspecten van chocolade al vaak in de verf gezet in andere studies.
De meest plausibele verklaring voor de verbeterde stemming is de aangename sensatie die je ervaart bij het eten van een stukje chocolade. Dat geldt evenzeer voor niet-pure chocolade. Het is een kwestie van smaak. Het verschil tussen niet-pure en pure chocolade in deze nieuwe studie is mogelijk een gevolg van de zeer kleine groep pure-chocolade-eters, wat de resultaten minder nauwkeurig maakt.
Ook het feit dat de consumptie gebaseerd is op wat mensen zich herinneren over de voorbije 24 uur, zorgt voor fouten. Wie bij de bevraging toevallig 2 dagen na elkaar een stukje gegeten had, eet daarom niet iedere dag chocolade. Wie het vergat te vermelden, zit dan weer in de groep niet-chocolade-eters.
Een Amerikaanse studie doet uitschijnen dat mensen die dagelijks pure chocolade eten minder vaak met depressieve symptomen kampen. Dit verband is daarom geen oorzakelijk verband. Mensen kunnen net zo goed vaker naar een stukje chocolade grijpen wanneer ze zich goed voelen.