Ja, er staat een stop op uitbreiding van bestaande woonzorgcentra tot 2025
Ouderen in woonzorgcentra (WZC) zijn soms ondervoed (2). Vaak nemen ze te weinig eiwitten, calcium en vitamine D in. Dat kan een negatief effect hebben op hun spiermassa en botdichtheid. Daardoor zou de kans op vallen en breuken toenemen.
In een nieuwe studie gingen Australische onderzoekers na of de hoeveelheid zuivel verhogen de kans op vallen en breuken verkleint bij ouderen in WZC:
Volgens de analyse van de onderzoekers zorgde deze eenvoudige aanpassing ervoor dat de ouderen in de eerste groep (interventiegroep):
Deze studie werd gesponsord door de zuivelindustrie. We bekijken de conclusies van de onderzoekers dus het best door een vergrootglas. Vergelijken met de resultaten van gelijkaardig onderzoek is dan een goed idee. In een recente review hebben onderzoekers verschillende studies rond dit onderwerp op een rijtje gezet:
De resultaten van deze nieuwe studie bevestigen met andere woorden eerder onderzoek.
Voldoende eiwitten en calcium innemen kan je op verschillende manieren. Zuivel zoals melk, yoghurt en kaas heeft het voordeel dat het:
In het Australische onderzoek (1) dronken de ouderen in woonzorgcentra wel 3,5 porties melk (3,5 grote koppen) per dag, waarvan een deel kon vervangen worden door yoghurt of kaas. Het is echter niet evident voor kwetsbare ouderen om dagelijks zoveel zuivel te verzetten.
Ouderen in woonzorgcentra hebben soms eiwit- en calciumtekorten. Extra zuivel zoals melk, yoghurt en kaas is een gemakkelijke manier om zowel de eiwit- als calciuminname te verhogen. Dat is belangrijk voor de spiermassa en de botdichtheid. Volgens onderzoek gesponsord door de zuivelindustrie zouden voldoende zuivelproducten de kans op breuken bij valpartijen verkleinen. In dat onderzoek kregen WZC-bewoners wel 3,5 porties zuivel per dag. Maar of kwetsbare ouderen dagelijks zoveel zuivel kunnen verzetten, is eerder onwaarschijnlijk.